Visca Catalunya! Visca la República!

A les tres de la tarda, en Ramón i en Marcel van ser traslladats per un grup de militars sublevats prop de la torre de l’aigua. Ells caminaven ferms, acceptant que aquest seria el seu últim viatge. Havien viscut tota la seva vida a Sabadell; en Ramón, era el petit propietari d’un taller de bicicletes, y en Marcel, un mestre d’escola. Els dos homes eren amics des de l’infantessa, y ara, el destí també els havia unit en la guerra. Tots dos havien estimat i abraçat la causa republicana, tant pel seu amor a Catalunya, com pels seus ideals llibertaris.
El camió es va aturar i els van fer baixar tot empenyent-los i cridant-los:

-¡Venga Rojos cabrones!

Els van fer posar un al costat de l’altre. Davant seu tres homes conformaven un improvisat pelotó d’afusellament. Els van donar unes venes per tapar-se els ulls, però cap dels dos les va voler. Un dels militars els va dir si volien dir unes últimes paraules, i tots dos van assentir amb el cap. Els dos amics es van mirar per últim cop. Va ser una mirada rápida, però plena de sentiment, un sentiment d’amistat que els uniria en el mes enllà. Tots dos van cridar alhora:

-Visca Catalunya! Visca la República!

Llavors, els fusells dels militars van tronar a l’aire, i els dos amics van caure al terra desplomats. En Marcel i en Ramón van afrontar la mort com valents milicians, amb l’esperança de que aquesta guerra alliberés Catalunya i tota Espanya republicana de l’amenaça feixista. Tot i els fatals aconteixements, persones com ells, van ser el fidel reflex del homes i dones que van donar la seva vida per la llibertat, per la germanor de tots els pobles d’una Espanya que va ser traïda, i per una pau que desgraciadament no es va poder aconseguir.

5 Me gusta

Magnífico relato, compañero.
Y dejando a parte el que ahora no se fusila, parece que no ha cambiado mucho la cosa.
Visca la República!

1 me gusta

Muchas gracias Wallace.
Lo de fusilar, a mucho neofascista le encantaría hacerlo. Por suerte los tiempos han cambiado, aunque no las cabezas de mucha gente que todavía vive en blanco y negro.
Independientemente del color político de cada persona, creo que sin República, nunca tendremos democracia plena o algo parecido.
Gracias compañera por tu comentario.
Visca la República! siempre.
Saludos

1 me gusta

Pell de gallina… tan real, tan fidel, m’ha fet mal i m’ha agradat llegir-lo. Quina llàstima que això no quedi tan lluny; que si molts poguessin…

Abraçada!

2 Me gusta

Moltes gràcies companya.
Una llàstima que encara no haguem superat tot això. Molt mal que reparar i molta veritat encara per superar.
Un plaer que t’hagi agradat el meu relat.
Salut i una abraçada també per a tú

1 me gusta