La lleva del sac

A casa nostra un dels temes que sempre ens ha interessat més, sobretot a la mare i a mi, ha estat el tema de la guerra civil.
Aquest tema l´he viscut sempre amb passió, amb les imatges de les històries que explicava la mare ja de ben petit injectades al cap i a la retina de l´ànima.
L´he viscut també amb un sentiment de desfeta i derrota.
Però ha estat sempre un sentiment de derrota esperançada.
Aquesta ha estat la sensació que m´ha governat i em governa encara ara.

Tothom coneix la lleva del biberó , se n´ha fet prou difusió als programes, als documentals, fins i tot a tertúlies, de la seva existència.
A gairebé totes les families d´una certa edat hi ha hagut un soldat biberó,
la nostra no és cap excepció, un dia en parlarem.
Però no és tan coneguda, ignoro els motius, un altre lleva que també va existir en aquells temps de fortíssimes convulsions: La lleva del sac.

La lleva del sac eren els mossos incorporats a files de més de trenta-cinc anys.

L´inefable iaio Iranzo en tenia quaranta anys ja, havia enviduat uns quants anys abans de la guerra i tenia quatre fills.
Fent mans i mànigues havia pogut ingressar els nens, gratuïtament, a les escoles que el Govern de la Generalitat Republicana anava confiscant a l´esglèsia.
D´aquesta manera només era una boca per alimentar, no pas cinc.

PART DE GUERRA:

Les coses van molt malament. Franco tot i que havia pogut guanyar la guerra molt abans del que ho va fer volia fer patir, volia fer destrossa grosssa.
Les forces republicanes estaven esquilmades, necessitaven soldats
i es mobilitzen les lleves. La lleva del biberó i la lleva del sac.
El iaio Iranzo rep un avís que en qualsevol moment pot ser cridat a files.
Obedient compra la motxilleta, un plat, un got, una cullera i un ganivet.
Està ametent no fos cas que el cridin. Cada dia va a peu als camps del Vallès
a fer tractes amb els pagesos. Un dia recull patates, a l´endemà són cols.

Passa les tardes escoltant els parts de guerra de la Generalitat, al portal de la casa de l ´avi Piqué, un veí que treia al carrer una immensa ràdio de vàlvules per tal que la gent pogués estar prou informada de les evolucions del conflicte.

El iaio Iranzo no es mobilitzat mai. Les tropes franquistes entren per la Diagonal.

Antoni Garcia Iranzo 5 Juiol 2020 10:41

1 me gusta

No coneixia l’existència de la lleva del sac. Molt interessant. Gràcies

1 me gusta

Gràcies a tu, amic. No és massa coneguda la lleva del sac, no se n´ha parlat massa. Avui encara si fas una recerca a Google et sortiran moltes més informacions de la lleva del biberó que no pas de la del sac. Una abraçada!

1 me gusta